6/28/2016

VINKIT VEGAANILLE


Vaihdoin kaikki eläintuotteet pois noin kymmenen kuukautta sitten ja siitä lähtien olen kokoajan oppinut enemmän ja enemmän tästä elämäntavasta. 

Tärkein neuvo, jonka voisin antaa kaikille juuri alkaneille vegaaneille on muistaa, että opit kokoajan paremmaksi vegaaniksi ajan kanssa, joten älä huoli asioista liikaa. 

Aloin huomata positiivisia vaikutuksia heti, mutta osa niistä pysyvistä terveydellisistä hyödyistä tulevat ilmenemään vasta myöhemmin. Osa muutaman vuoden kuluttua. Nyt kymmenen kuukauden jälkeen hiukseni kasvavat ihan järjettömän nopeasti, olen hoikistunut, ihoni on paras koskaan, kynteni kasvavat nopeasti ja fyysinen kuntoni on parantunut. Vatsakivut, ongelmat vessassa ja migreenini ovat kadonneet. Myös allergiani katosi ja tästä aiheesta ajattelinkin tehdä postauksen teille. 
Voin myös henkisesti jollain tavalla paremmin ja nään myös maailman eritavalla. 


Vaikka en haluaisi millään sanoa mitään huonoa tästä ruokavaliosta niin kerron kuitenkin omat pienet ongelmat, joita olen huomannut, sillä ehkä joku teistä vegaaneista kokee samoja ongelmia ja voin olla avuksi. 

Vegaaninen elämäntapa on terveellisin mahdollinen ihmiselle. Mutta kun olet ehkä koko elämäsi ajan syönyt eritavalla voi olla vaikeaa tähän ruokavalioon siirtyessä yhtäkkiä tietää kaikki. Toisaalta sinun ei tarvitse tietää kaikkea. Anna aikaa muutokselle äläkä pelkää, että kokisit ravintoaineiden puutosta kahden kuukauden takia. Tutki ja opettele vegaanista ruokavaliota ja ylipäätänsä mitä ravintoaineita ihminen tarvitsee. 

Katso nämä dokumentit: Forks over knives, food matters & Fat, Sick & Nearly dead

Muistan viimevuoden puolella, että minua pyörrytti välillä ja oloni oli heikko. Nyt kun katson taaksepäin niin söin hyvin, mutta aivan liian vähän. Muistan myös tuhlanneeni hirvittävät määrät rahaa. Kävellessäni kauppaan ostin mitä vain mieleeni juolahti ja mitä teki mieli. Olin innoissani, koska olin löytänyt elämäntavan joka on hyväksi minulle, maapallollemme ja ennen kaikkea eläimille. En tuolloin kuitenkaan vielä ollut varma kuinka paljon minun tulisi syödä. 

Vinkkinä sanoisin, että koosta ruokavaliosi pääosin : perunasta, riisistä, pastasta, bataatista jne. Näiden kanssa herkkusienistä, pavuista, soijavalmisteista ja kasviksista on helppo muodostaa aterioita. Tomaattikastikkeen ja vegaanisen kerman avulla saat tehtyä erilaisia kastikkeita näiden raaka-aineiden kanssa. Lisää ruokavalioosi erilaisia pähkinöitä, siemeniä ja esimerkiksi superfoodeja( spirulina, marjajauhot). Älä käytä turhaan öljyjä tai suolaa, ne hidastavat verenkiertoa ja saavat aikaan helposti vain väsyneen olon ruokailun jälkeen. (Huom. nämä ovat nyt aika ympäripyöreitä ohjeita.) Muista lisätä hedelmät ruokavalioosi!!

En voi sanoin kuvailla miten hyvä olo ja voimakas olo minulla on nykyään treenatessani tai ihan vain ruokailun jälkeen. Pidän tällä hetkellä huolen, että syön runsaasti hiilihydraatteja ja vähän rasvaa. Moni vegaani pyrkii samaan ja on huomannut parhaat hyödyt näin. Lääkärit ovat myös sanoneet, että moni tulee heidän vastaanotolleen ihmettelemään miksi eivät ole laihtuneet vegaanisella ruokavaliolla. Todellisuudessa vegaanisen ruokavalion avulla voi ehdottomasti hoikistua, sillä kyse on ravintorikkaasta vitamiineja sisältävästä vähärasvaisesta puhtaasta ruoasta. Mutta jos syöt korkeasti rasvapitoista ruokaa, eli vegaanisia valmisaterioita, öljyä, suolaa ja sokeria on paljon vaikeampi pudottaa painoa. 

Yksi tärkeä vinkki, jonka haluan antaa liittyy vatsanturvotukseen. Ihmettelin pitkään, että miksi vatsani turpoaa niin paljon syötyäni. En halunnut uskoa, että söisin väärin. Seurasin terveitä vegaani vloggajia ja heidän opastuksiaan. En vain voinut käsittää miksi vatsani oli niin sekaisin. Päätin sitten selvittää mistä on kyse ja sen jälkeen nämä ongelmat lähtivätkin.

Hiilihydraatit turvottavat vatsaa ja palkokasvit aiheuttavat ilmavaivoja. Vastaus tähän piilee aineenvaihdunnassa. Helposti tämän ruokavalion alkuvaiheissa voi ilmetä aineenvaihdunnallisia ongelmia, koska ruoansulatuksemme ei yksinkertaisesti ole joutunut sulattamaan niin paljon kasviksia tai muuta ruokaa. Kyse ei ole kuitenkaan kivuliaasta turvotuksesta tai niin sanotusti ongelmista vessassa. Lähinnä vaan ilmasta, joka turvottaa vatsaa, eikä näytä kivalta. Mutta tämä tulee muuttumaan ajan kanssa ja näitä asioita voi helpottaa liikkumalla säännöllisesti. Juokse lenkki päivittäin tai pyöräile metsässä joka aamu. Juo vettä paljon. Paljon tarkoittaen sitä, että muistat pitää vesipullon kokoajan mukana. 

Youtubessa tunnettu vegaani Freelee the banangirl jakoi muutama viikko siten ohjeet vatsanturvotukseen ja olin niin iloinen, että joku vegaani vihdoin puhui tästä aiheesta. Hän muistutti juomaan vettä erityisesti ennen jokaista ateriaa ja niin että virtsatessa vesi on veden väristä eikä keltaista. Se on merkki siitä, että aineenvaihdunta toimii erinomaisesti. 

Tässä oli nyt toivottavasti hyödyllisiä vinkkejä kaikille rakkaille vegaaneille!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiitos kommentistasi <3