1/28/2016

VOIKO ELÄIMEN TAPPAA EETTISESTI OIKEALLA TAVALLA?


Erään facebook videon innoittamana halusin nyt tehdä tämmöisen mielipidekirjoituksen :)

Videossa joku ihminen ampuu ketun, joka on jäänyt jalasta kiinni syöttiin. Kettu on hetken peloissaan ja sitten metsästäjä ampuu sen kivuliaasti ja kettu jää tuskissaan kyljelleen haukkomaan happea. Tämä video on ilmeisesti PETAN (people for the ethical treatment of animals) sivustolta. Joku oli sitten jakanut tämän videon eteenpäin ja pohti julkaisussaan, että täytyisi olla jokin eettisempi tapa tappaa eläin.

Tämä onkin mahtava järjestö ja on tärkeää levittää sanomaa eläinten väärin kohtelusta. Nykyään myös on ihana huomata, miten turkisten käyttö on halveksuttavaa. Instagramissa, jos joku julkisuuden henkilö laittaa kuvan, jossa näyttää olevan eläimen turkista menettää se varmasti tuhansia seuraajia. Hyvään suuntaan ollaan siis menossa.

Tällä postauksella haluan kuitenkin todeta ja tuoda ilmi oman näkökulmani eläinten tappamiseen. Olen vegaani useasta eri syystä. Yksi on todellakin ymmärrys siitä, että minkään eläimen ei tarvitse vasten tahtoa kuolla minua varten. En halua rahastaa tai tukea karjateollisuutta, joka on myös johtava syy ilmaston muutokseen ja moniin sairauksiin. 

Pääpointtina haluan sanoa, että minun mielestäni EI OLE OLEMASSA eettisesti oikeaa tapaa tappaa jotain eläintä. Tietysti jos eläin on sairastunut tai sairas niin voi olla palvelus nukuttaa eläin pois. Mutta tässä yhteydessä tarkoitan turkis ja karjateollisuutta. 

Karjateollisuudessa on se nurja puoli. Eläinten kaltoin kohtelua tapahtuu joka päivä ja muualla maailmassa se on arkipäivää. Ei kaikkialla. Suomessa on olemassa laki, jonka mukaan karja tainnutetaan ennen verenlaskun aloittamista. Kuitenkin muutama kuukausi sitten esiin tulleissa videoissa Suomen teurastamoista, näkyi kamalaa eläinten kaltoin kohtelua ja hakkaamista yms.
Harmillista on se, että voitte vain kuvitella tai päätellä minkälaista teurastaminen on muualla maailmassa köyhemmissä maissa ja jenkeissä, jossa edes tainnutuslaki ei ole pakollinen kaikkialla. Kaltoin kohtelua ei tapahdu jokaisella teurastamolla maailmassa, mutta itselleni riittä tieto siitä, että sitä tapahtuu edes yhdellä teurastamolla. Puhumattakaan siitä, että ylipäätänsä en halua, että karjan kokoiset eläimet joutuvat takiani elämään muutaman neliö metrin sisällä.

En myöskään pidä ajatuksesta, että nälkää näkevät ihmiset voitaisiin kaikki ruokkia tästä maailmasta sillä rahalla ja ruuan määrällä millä elätämme meidän teuras lehmät.

Kopioin tähän animalian nettisivuilta tekstin, johon törmäsin tutkiessani Suomalaista teurastamista:

Teurastamolla siat, naudat ja muut kookkaat eläimet kävelytetään tainnutuspaikalle. Eläimiä tainnutetaan seuraavina saapuvien eläinyksilöiden nähden. Eläimet voivat myös haistaa lajikumppaneistaan valutettavan veren, mikä lisää pelokkuutta. Esimerkiksi sähkötainnutusta käytettäessä siat ajetaan kulkemaan peräkkäin kouruun, jonka loppupäässä tainnutus tehdään, ja ne näkevät, kun edellä kulkevalle annetaan tainnuttava sähköisku.

Nautojen tainnuttamisessa käytetään tainnutuspistoolia, joka on varsin nopeasti tajunnan vievä menetelmä. Kun nauta on tainnutettu, nauta pistetään eli sen kurkku leikataan auki, ja veri valutetaan ulos.

Ongelmallisempi tainnutustapa on sikojen sähkötainnutus. Tainnutettavan sian ohimoille asetetaan elektrodit, joiden kautta sille annetaan sähköisku. Nykytiedon valossa pidetään todennäköisenä, että menetelmä on eläimille tuskallinen. Käsitystä tukee muun muassa se tieto, että tapaturmaisissa sähköiskuissa vastaavalla tavalla tajuntansa menettäneet ihmispotilaat kertovat kokemuksen olleen erittäin tuskallinen ennen tajunnan menetystä.

Toinen sikojen tainnutuksessa käytettävä menetelmä on hiilidioksidilla tapahtuva tainnutus. Tutkimustietoa siitä, minkä verran se aiheuttaa sioille kärsimyksiä, ei ole riittävästi.

Sekä Suomessa että Ruotsissa on tullut ilmi tapauksia, joissa sika on pistetty huonosti, ja se on päätynyt yhä elossa olevana kalttausveteen. Kuuman kalttausveden on tarkoitus irrottaa karvat sian ruhosta.
  
 Ongelmana tässäkin on se, että nämä eläimet eivät valitse tulla tapetuksi. Se tarkoittaa sitä, että ne pelkäävät ja vaistoavat, että jotain pahaa tapahtuu kohta. Tähän tarkoitukseen on sähkö piiskat, joilla saadaan karja pidettyä paremmin asioissa. Jos tämä on jonkun mielestä rajua tekstiä niin on syytä ehkä miettiä mihin teollisuuteen oman rahansa laittaa.

Sitten leviää tämän kettuvideon kaltaisia juttuja sosiaalisen mediaan ja ihmiset tietysti luonnollisesti järkyttyvät. Videossa on tietysti kyse eläinrääkkäyksestä mikä on väärin. Tässä on kuitenkin suuri moraalinen ristiriita. 

Luulin itse aikaisemmin, että lehmät kävelevät jonossa rauhallisesti teurastettavaksi. Ongelma kuitenkin on siinä, että ne eivät halua kuolla. Jokainen maatilaneläin pelkää eikä halua tulla tapetuksi loppu hetkillään. On ollut shokeeraavaaa nähdä videoita suomalaisilta teurastamoilta. Sillä todellakin luulin aikaisemmin, että se meno olis jossain määrin rauhallista. Jokaisen yksittäisen eläimen tappaminen on kuitenkin yksi helvetin iso härdelli, jossa eläin ei todellakaan nauti olostaan.

 Nyt joku voisi sanoa, että jossain pienillä karjatiloilla lehmät voivat hyvin ja elävät onnellisen elämän ennen tappamista. MITÄ VÄLIÄ? Mitä ihmettä? Mitä väliä sillä on mitä eläin tekee elämänsä aikana, jos sen viimeiset hetket sisältävät tuskaa ja kauhua. Ja valitettava todellisuus kuitenkin on, että lähes 98% karjasta ei vietä ulkona sekunttiakaan elämänsä aikana. Tämä sai minut siirtymään kasvisruokavalioon alun perin. Tajusin, että ei mitään eläintä joka pystyy siis kokea kipua elikkä omaa hermoston voida tappaa kivuttomasti. Ja tutkiessani eläinten oloja tänä päivänä ei voinut kuin järkyttyä. 

Jos koiran tassun laittaa tulen liekkiin se vetää tassun pois. Jos laitat vasikan jalan tulen liekkiin, vetääkö se jalan pois? 

Ei ole olemassa eettisesti oikeaa tapaa tappaa mitään eläintä, joka voi kokea kipua. 
En haluaisi kirjoittaa saarnaavaa tekstiä, jonka takia en halua edes puhua minkälaiset elinolosuhteet karjalla esimerkiksi on. Haluan tällä kirjoituksella vain herättää ajatuksia. Haluan, että juuri sinä mietit hetken, että voiko tappaminen olla oikein missään suhteessa? Ja haluan, että huomioit sen, että ihminen tänä päivänä ei tarvitse turkistakkeja tai lihaa selviytyäkseen hengissä. Ihminen syö myös keskimäärin useita tuhansia maatilaneläimiä elämänsä aikana. Joten laitappa tämä määrä eläimiä jonoon ja katso mihin asti se jono johtaa. Ruokavalion muutoksella, jos jollain on todella suuri merkitys. 

Tällä postauksella mennään vähän sivuraiteille. Mutta, koska nämä kysymykset ja asiat ovat tällä hetkellä puheenaiheita ja yhä useampi on kiinnostunut kasviruokavaliosta niin sanoisin, että tämä menee siihen kategoriaan. Haluan myös ajatella niin, että jokainen postaus jonka kirjoitan tästä aiheesta on sellainen, jonka itse olisin halunnut vuosi sitten lukea. Ja joku saattoi saada nyt mieleensä, että ei kaikki eläimet koe pelkoa tai tuskaa ollenkaan ennen kuin ne kuolevat. No, sitten se on hyvä ja ihana asia niille. Mutta tässä halusin kärjistetysti puhua tappamisen eettisyydestä ylipäätänsä yleistäen. Ja kuten sanoin, olen vegaani useasta syystä. 

ps. tämä postaus on kirjoitettu kuitenkin pienen "raivon" vallassa, joten pahoittelen jos huonoa tekstiä <3pictures Weheartit<3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiitos kommentistasi <3