8/23/2016

VEGAANINEN RUOKAVALIO ON HAITALLINEN LAPSILLE

Lihan ja toisen eläimen tissimaidon poistaminen ruokavaliostasi ei tee sinusta sairasta.

(Tein tämän postauksen, koska vastaani on tullut muutama artikkeli, joka perustuu tämän postauksen otsikkoon)Jos haluat inspiraatiota ja vinkkejä mitä voit kokkailla lapsillesi kannattaa seurata earthyandy nimistä instagram tiliä ja blogia. Tämä perhe on täysin vegaaninen ja näyttää mielestäni erinomaista esimerkkiä siitä, mitä vegaaninen elämäntapa on joillekin.

Tässä linkki toisen vegaani perheen youtube kanavaan.


Pikaruoat, limut ja muut keinotekoiset tuotteet ovat nykyaikaa ja yhä nuoremmat kuluttavat niitä. 

Mikä tahansa elämäntapa on epäterveellinen, jos et pidä huolta, että syöt tarpeeksi. On tärkeää pitää huoli, että syöt monipuolisesti.
Tietty lapsena vanhemmilla on suuri vaikutus siihen mitä syöt. Joka tapauksessa artikkelit vegaaniuden epäterveellisyydestä ovat yhtä tyhjän kanssa. Ruoka voi olla joko epäterveellistä tai terveellistä. Mieti, kuinka monipuolisesti ja rikkaasti syötät lapsesi. 

Suurinosa lihansyöjä perheistä tuputtaa lapsilleen monivitamiineja ja samalla syöttävät mikroruokaa. Eikö lihasta ja maidosta saa siis tarpeeksi vitamiineja, taitaa tämä ruokavalio tehdä lapsesta siis sairaan. Vegaanius ei ole radikaalia tai myöskään automaattisesti tarkoita puutostauteja. Olen kiitollinen omille vanhemmilleni, sillä meillä syötiin harvoin eineksiä.

Osa lapsista sairastaa puutostauteja. Muistan, että ala-asteella taisi jollain luokkalaisellani olla raudanpuutos. Oliko luokkalaisistani kukaan vegaani? Ei. 

On niin pöyristyttävää lukea naurettavia artikkeleita vegaaniuden epäterveellisyydestä, kun samalla vanhemmat ruokkivat lapsensa ihan päin helvettiä. Lapset viedään mäkkäriin happy meal-aterioita syömään ja arkena tarjotaan mikroruokaa. Välillä muistutat lastasti syömään vähän kurkkua ruoan kanssa, että saa vähän vitamiineja ja terveellistäkin naposteltavaa muun ruoan joukkoon. Kun sitten lapsi ryhtyy vegaaniksi ja syö kasviksensa niin hänestä tulee kärsivä lapsi. Tarkoitukseni ei ole dissata vanhempia todellakaan, vaan kohdistan tämän niille, jotka uskovat näitä artikkeleita sokeasti ja kommentoivat agressiivisesti vegaaniutta vastaa. 

Tarkoitukseni on lähestyä tätä aihetta kärjistellen. Sen sijaan, että pelästymme vegaanisia vanhempia olisi syytä ensin katsastaa peiliin ja katsoa syökö lapsesi edes terveellisesti. Liha- ja maitobisnes on niin suuri, että se tulee varmasti keksimään vielä monia uusia "tutkimuksia" ja artikkeleita, jotka eivät vain yksinkertaisesti käy järkeen. Toivoisin, että jos luet tätä niin tutkisit itse tätä ruokavaliota. On tärkeää, että ihmiset oppivat lisää tästä ruokavaliosta, ennen kuin tuomitsevat sen täysin. 

On sääli, että lähes kaikki lapset pakotetaan syömään lihaa syntymästä lähtien ja vasta myöhemmällä iällä saamme tehdä omat päätöksemme. 

Photos: http://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/mikroruoat-testissa-katso-hitit-ja-flopit/3196658
http://lentohiekka.blogspot.fi/2015/11/lihaperunasoselaatikko.html
http://freefromharm.org/animal-products-and-culture/14-reasons-why-dairy-products-are-not-natural
Photos: http://compassionatewomen.org/arlos-vegan-food-done-right/
https://ataensicmedia.wordpress.com/2014/12/02/so-you-want-to-be-a-vegan-pt-3-where-do-i-buy-vegan-food/
http://www.bonappetit.com/test-kitchen/cooking-tips/article/how-to-make-raw-food-not-suck
http://veganfoodpyramid.com

3 kommenttia:

 1. Hei Ida,
  Olen lukenut viime kuukaudet blogiasi ja ajattelin nyt lähestyä sinua muutamin ajatuksin. Kirjoitit viime postauksessasi vegaanin ruokavalion faktoja. Miten voit sanoa vegaanin ruokavalion antavan syvempiä ystävyys suhteita ja vaikuttavan positiivisesti mielenterveysongelmiin? Eikö ystävyys suhteet perustu aikalailla kaikkeen muuhun kun ruokavalioon... Haluaisin mieluusti nähdä sinun lähteesi ja tutkimustulokset mitä olet näissä sinun pikku "faktoissasi" käyttänyt. Millä tavoin maailman toiselta puolelta tuodut vegaanituotteet ovat ekologisempia ja terveellisempiä kun lähellä tuotettu liha? Kirjoitat blogiasi vegaanina asiantuntijana, mutta silti yleistät aikalailla joka asian ilman virallisia faktoja. Sanan kärjistetyssä merkityksessä sinua voisi jopa kutsua "lihansyöjien" rasistiksi. Vegaaniudesta ja ekologisuudesta voi kirjoittaa positiivisesti ja innostaa muita kokeilemaan ilman, että ajatusten täytyy olla yhtä radikaaleja kuin sinun. Jos ikinä päätän vegaanivaliota kokeilla, toivon etten päädy sinunkaltaiseksi. Syömishäiriön kanssa taistelleena, toivon ettei sen kanssa nyt taistelevat lue blogiasi.
  Toivon että menet hiukan itseesi ja pohdit onko tämä se esimerkki minkä haluat muille nuorille sekä aikuisille näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi,
   Arvostaisin kommenttiasi kymmenenkertaisesti enemmän jos lähestyisit minua omalla nimelläsi. Pyydät minua menemään itseeni, kun et itse edes voi sanoa omaa mielipidettäsi omalla nimelläsi. Vastaan kuitenkin tähän kommenttiisi, sillä ymmärrän mitä ajat takaa.
   Vegaanius ei ole ainoastaan ruokavalio ja tätä yritän sanoa tämän blogini avulla. Vegaanius tarkoittaa, että et osta eläinperäisiä tuotteita kokonaisuudessaan. Jotkut vegaanit eivät käytä nahkavaatteita, eläintestattua kosmetiikkaa ja niin edespäin. Kyllä, kun päätät olla osallistumatta eläinten kaltoin kohteluun, sinulle luultavasti tulee hyvä olo. Edellinen postaukseni on nimeltään 10 syytä ryhtyä kasvissyöjäksi. Nämä luettelemani syyt ovat: oma terveytesi, luonnonläheisyys, ilmastonmuutos, esimerkin luominen, ihmisten auttaminen, eläimet ja se, että voi olla mukana tässä yhteisössä. Sait tästä jotenkin käännettyä todella negatiivisen. Katso dokumentit cowspiracy ja foodmatters netflixistä niin saat niitä lähteitä ja faktoja. Aion tästä lähtien parantaa lähteiden mainitsemista, kiitos, että kerroit tästä.
   Korjaan vielä hieman, että postauksessa sanotaan näin: " tulet käymään mielenkiintoisia keskusteluja ja seikkailuja." Seison 100% tämän takana. Kun tulet mukaan tähän vegaaniyhteisöön niin sinä saatat ehdottomasti luoda syviä ystävyyssuhteita, kun tapaat samankaltaisia ihmisiä?
   Terveellinen ruokavalio voi ehdottomasti auttaa mielenterveysongelmissa. Olen kokoajan sanonut, että haluan auttaa ihmisiä ja yritän painostaa, että terveellinen ruokavalio voi auttaa sinua pois masennuksesta tai pahasta olosta.
   Olen saanut kommentteja ihmisiltä, jotka kokevat innostuneen vegaaniduesta blogipostauksieni avulla ja se on minulle tärkeintä. En pyri miellyttämään jokaista ihmistä ja tämä blogi ei ole täällä egoani varten. Otan kuitenkin mielipiteesi vakavasti ja aion miettiä tapaani kirjoittaa tänne.

   Poista
  2. Ja myönnän, että oma lähestymistapani on erilainen, kuin ehkä jonkun muun vegaani bloggaajan. Minusta on hyvä, että on erilaisia vegaaneja ja erilaisia lähestymistapoja. Tarkoitukseni ei ole kuitenkaan aiheuttaa pahaa oloa kenellekkään, enkä halua, että ajattelet minua rasistina, sillä päinvastoin olen erittäin avoinmielinen ihminen. Haluan kuitenkin säilyttää omat vahvat mielipiteeni ja jos se ei sovi sinulle niin se on ihan okei.

   Poista

kiitos kommentistasi <3