11/18/2015

HYVÄ OLO


Nyt mennään sivuraiteille. Kirjoitan muotiblogia, mutta jostain syystä tekee mieli nyt vaan tehdä joku inspiroiva hyvänolon postaus.

Olen huomannut todella suuren muutoksen omassa olotilassa,hyvinvoinnissa ja elämässä ylipäätänsä.  Olisi siis ehkä jollain tavalla tyhmää jättää kertomatta miksi. Ja uskon, että moni voisi kokea tämän tiedon mielenkiintoiseksi ja motivoivaksi. 

En tarkalleen muista mistä ruokavalioni muutos oikeastaan lähti käyntiin. Sosiaalisessa mediassa silmiini pomppasi usein herkullisen näköisiä ruokakuvia ja kun tutkin niitä, kyseessä oli aina joku vegaani ruokabloggaaja. Hedelmät, smoothiet, puurot, jugurtit, siemenet, mehut, vesimeloonit, raakasuklaat, kaikki näyttivät niin herkullisilta.

Satuin myös katsomaan netflixistä erilaisia dokumenttejä. Joillekin ehkä tuttuja: forks over knives, cowspiracy, blackfish.... Tutkin ruokavalioon liittyviä asioita kirjoista ja internetistä. Oli täysin selvää, että kasvisruokavalio on todella terveellistä, eikä aiheuta minkäänlaista haittaa maapallolle. 

Kasviruokavaliota tarjotaan monille lääkkeeksi erilaisiin sairauksiin, jotka aiheutuvat maidosta ja lihasta. Kuten esimerkiksi verisuoni ja sydänsairaudet ja jopa mielenterveydellisiin sairauksiin.  Pidemmittä puheitta, ihmisen keho ei ole tarkoitettu lihan syömiseen. Ei tosiaankaan. Sen olen ymmärtänyt, kun lähdin avoimin mielin tutkimaan tätä ruokavaliota ja ihmisen kehon toimintaa. Olemme myös ainoat elävät olennot maanpäällä, jotka juovat toisen eläimen tissimaitoa lapsuusiän jälkeen. 

Meillä on myös teurastamoita(?). Kun sanaa alkaa kuunnella, ei voi kun jämähtää miettimään, että hetkinen.  Me ihmiset helposti ollemme kauhuissamme, kun kuulemme miten Kiinassa syödään koiria ja kissoja. Samaan aikaan teurastamme puolet isompia eläimiä ja sikoja, joiden älykkyys osamäärä on suurempi kuin koirien(?)Mutta hei, mehän tarvitsemme lihaa, koska ilman sitä ei voi elää ja siitä saa proteiinia. Liha myös maistuu hyvältä (?) Maustamme sen kuitenkin aina mausteilla(=kasviksilla), koska moni ei saisi alas lihaa itsessään maustamattomana.

Voisin myös lyödä vetoa, että kukaan tätä lukeva ei voisi itse teurastaa eläintä. Mutta silti kuitenkin sokaisemme itsemme, sillä emme halua nähdä mitä oikeasti tapahtuu. On helpompi antaa jonkun muun tehdä eläimen teurastus. Sitten saatamme nähdä facebookissa leviävän videon suomalaisesta teurastamosta ja kun tulee hetki, jossa eläin roikkuu pää alaspäin jaloista ja teurastaja ottaa veitsen esiin, suljemme silmämme. Itse suljin silmäni. Ja sen jälkeen tajusin, että en voi syödä jotain, minkä valmistusta en pysty katsomaan itkemättä tai kokematta koko kehon valtaavaa huonoa oloa. 

No kaikki ei näe totuutta. Tai halua kohdata sitä. Ja se on täysin ymmärrettävää minusta ja olin itse se henkilö vielä ihan hetki sitten. Kasvamme siihen oppiin, että ihminen tarvitsee maitoa, jotta luut kasvavat ja lihaa, jotta saamme proteiinia. Tätä meille kerrotaan jo pienestä pitäen, joten ei ketään voi syyttää tästä. Lihabisnes on kokonaisuudessaan niin suuri, että se kokisi kovan kolahduksen, jos ihmiset hoksaisivat, että ei niitä eläimiä oikeasti tarvitsisi tappaa selviytyäksemme. Ja esimerkiksi falafelit ovat todella maukkaita ja lihan makuisia. Meidän ei edes tarvitsisi luopua mistään makuelämyksestä. Maailman vahvimmat luut ovat norsuilla, jotka eivät juo maitoa ja ovat kasvissyöjiä. 

Itse tavallaan vahingossa ryhdyin kasvissyöjäksi. Nyt tarkemmin pohdittuani asiaa tajusin, etten ole syönyt varsinaisesti lihaa ollenkaan kahteen kuukauteen. Jätin myös maidon pois ymmärrettyäni, että en enään tarvitsisi sitä. Minulla on myös laktoosi-interolanssi ja kroppani on yrittänyt jo pitkään kertoa, että maito ei sovi sille. 

Suosittelen, että jos olet kiinnostunut kasvisruokavaliosta, katso youtubesta 101 syytä ryhtyä vegaaniksi. Se on video, jossa sinua ei yritetä käännyttää kasvissyöjäksi, vaan kerrotaan minkälaista se on ja mitä hyötyjä siitä saattaisi olla. Video on tunnettu vegaanien kesken maailmanlaajuisesti. Itse katsoisin sen avoimin mielin. 

Tiedän, että mikään blogipostaus ei välttämättä saa ihmistä muuttamaan elämäntapojaan, vaan täytyy itse lähteä mielenkiinnosta tutkimaan asiaa. Ja toivon, että jonkun kohdalla onnistun siinä :) 

Minusta on ihanaa huomata, että vegaani ruokaa pidetään tavallaan "coolina" ja yhä useampi on tietoinen siitä. Itse en koskaan ole ollut mikään järjetön viherpiipertäjä ja suuri kasvisten ystävä. Mutta kun tajusin, että kaikelle liharuualle ja jokaiselle aterialle löytyy kasvipohjainen korvike olin todella häkeltynyt. Ja muistetaan, että kasvissyöjäkin voi syödä epäterveellisesti. Se on täysin itse valittavissa. 

Tämä postaus sai innoitusta myös katsottuani netflixistä Cowspiracy dokumentin. Leonardo Dicaprio toimi suurena apuna, jotta dokumentti saatiin maailmanlaajuiseen näyttöön ja kyseessä on todella mieltämullistava dokumentti, jonka jokaisen kannattaisi katsoa. Jos et ole vielä katsonut, tee se nyt. Dokumentti itsessään kestää vain tunnin. 


Lista julkisuudessa olevista henkilöistä, jotka ovat noudattaneet kasvisruokavaliota: Leonardo Dicaprio, Bob Dylan, Michael Jackson, Justin Timberlake, Pink, Anne Hathaway, Kate Winslet, Natalie Portman, Demi Moore, Paris Hilton, Stella Mccartney, Bill Clinton, Jared Leto, Clint Eastwood, Pamela Anderson ja moni moni muu. 

Kuva Weheartit
Kuva Weheartit
Weheartit

Weheartit
Kuva weheartit
Kuva weheartit
<3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiitos kommentistasi <3